Voorloper van de VN

De Volkerenbond

Welkom op de pagina 'Voorloper van de VN'! Op deze pagina heb je de mogelijkheid om in contact te komen met de voorloper van de VN.

'Waarom was er nood aan een Volkerenbond?'
'Wat voor internationale organisatie was de Volkerenbond?'


Het ontstaan van de Volk(er)enbond

Toen er in 1918 met het Verdrag van Versailles een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog, bleek er op internationaal niveau een organisatie nodig die als doel had een einde te maken aan alle oorlogen, en het dus ook voorkomen van nieuwe. 

Het ontbreken van de Verenigde staten binnen de Volkerenbond
Het ontbreken van de Verenigde staten binnen de Volkerenbond

Deze organisatie kwam er in 1919 onder aanzet van toenmalige president van de Verenigde Staten Woodrow Wilson, hij zou hiervoor in datzelfde jaar nog de Nobelprijs voor de vrede voor mogen in ontvangst nemen. Komisch genoeg zijn de Verenigde Staten nooit officieel als lid toegetreden tot deze League of Nations. Dit zal een van de hoofdredenen zijn voor het ophouden van deze League of Nations.

De structuur en werking van de Volk(er)enbond

Bij de oprichting van de Volkerenbond in 1919 kende het 44 leden, op zijn hoogtepunt waren dat er 58. Het bestuurscentrum lag in Genève, Zwitserland.

Deze Volkerenbond bestond uit 3 hoofdorganen en een gerechtshof:

  • De Algemene Vergadering
  • De Raad
  • Het Permanent Secretariaat
  • Permanent Hof van Internationale Justitie

Deze organen hadden als functie om internationale conflicten te beslechten met woorden in plaats van daden. Elke lidstaat had zijn vetorecht, dit betekent dat 1 land een wet of maatregel toch kan tegenhouden ook al stemde alle andere landen voor. 

Goed gestemde wetten en/of regels werden door de landen aangenomen maar waren niet bindend. Grotere conflicten die moeste beslecht worden door een rechtbank zouden vanaf nu voor het Permanent Hof van Internationale Justitie verlopen, de voorloper van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag 

De internationale strijd bleek dodelijk voor de Volkerenbond
De internationale strijd bleek dodelijk voor de Volkerenbond

Het einde van de Volk(er)enbond

Waar de Volkerenbond initieel een goed idee leek, en er toch enkele successen werden behaald. Het was bijvoorbeeld onder supervisie van de Volkenbond dat de voormalige Duitse koloniën als mandaatgebieden aan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Japan werden overgedragen. Voor België waren dit wat we vandaag kennen als de Oostkantons. Ook organiseerde de bond enige referenda in omstreden gebieden in Oost-Europa.
Toch faalde de Volkerenbond in zijn doel want de meeste landen die aan WOI deelnamen waren ook betrokken bij WOII. Tot zover het voorkomen van nieuwe oorlogen.

Enkele redenen tot de ophef van de Volkerenbond waren: 
  • De absentie van de Verenigde Staten (Amerikaanse congres zag er een te grote kost in).
  • Duitsland en bolsjewistisch Rusland (later: de Sovjet-Unie) werden aanvankelijk geweerd.
  • Er was geen Militaire macht om in te grijpen.

Nu jullie de bovenstaande bronnen doorgenomen hebben, wordt het tijd om de hoofdopdracht verder te maken. Namelijk; vermeld het ontstaan, en waarom The League of Nations eerder The League of Some Nations was. 

Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin